pühapäev, 29. detsember 2019

Black Bottle [2]

Black Bottle [2]

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 34€/liiter















Black Bottle on Šoti viski, millel on pikk ajalugu. Tegelikult kadus jook vahepeal tootmisest üldse ära, kuid nüüd on tagasi uues pudelis, mille sisu väidetavalt on sarnasem esialgse retseptiga aastast 1879. Siinkohal olgu mainitud, et Black Bottle oli väga omapärane ja suitsune seguviski, mille hinna-kvaliteedi suhe pälvis arvustustes enamasti kiidusõuna, seda ka siinkirjutaja poolt. Nüüd siis aga uus versioon, mis pudelil oleva kirjelduse järgi on ainult "veidi suitsune" (slightly smoky)

Välimus: Omapärane, läbipaistmatu must pudel. Näeb ilus välja ja eristub teistest (5/5)

Aroom: Magus, vürtsine, puit (8/10)

Maitse: väga erinev oma eelkäijast, magus, vürts, puit, burbooni varjund, vürtsisus meenutab ähmaselt rukkiviski maitset, kahjuks pole kuskil suitsusust (52/60)

Järelmaitse: ürdid, heinane, keskmise pikkusega (12/15)

Üldmulje: iseeneset pole paha viski, rukkiviski varjund on teistest šoti viskidest kindlasti eristuv. Kuna jook on niivõrd erinev oma varasemast versioonist, oleks selle võinud järjepidevuse mõttes nimetada näiteks Black Bottle 2 vms...  (8/10)

Kokku: 85/100

neljapäev, 19. detsember 2019

Courvoisier VS [2]

Courvoisier VS [2]

konjak

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 35€/liiter














Üks konjakide "suurde nelikusse" kuuluvatest jookidest. Courvoisier oli väidetavalt Napoleoni lemmik.

Välimus: Soliidne ja prestiižne, sobib kingituseks (5/5)

Aroom: Vänge ja väga tugev, kusjuures mingit konkreetset maitset on raske esile tuua. Isegi liiga tugev, parfüümine (8/10)

Maitse: Omapäraselt tugev, moosine maitse ja konsistents, tasakaalust väljas (50/60)

Järelmaitse: Püsiv, jällegi moosine alatoon (12/15)

Üldmulje: Mõnevõrra nõrgem kui oodatud, vänge, väga noor(?) konjak (8/10)

Kokku: 83/100

pühapäev, 1. detsember 2019

Seagram's VO

Seagram's VO

Kanada seguviski

Päritolumaa: Kanada

Kangus: 40%

Hinnaklass: alataes 23€/liiter












Seagram's on üks müüdumaid ja tuntumaid Kanada viskisid. Samas ülevaateid lugedes tunduvad suures pildis negatiivsed ülekaalu jääma.

Välimus: plastmassist kork ja kujundus üleüldse jätab natuke odava mulje (3/5)

Aroom: Väga nõrk ja neutraalne, mõningane puidu (?) varjund (6/10)

Maitse: Vanilje, mahe, karamell, sarnane Canadian Special Oldiga, neutraalne, natuke puitu vee lisamisel, mais. (45/60)

Järelmaitse: Lühike (11/15)

Üldmulje: Neutraalne, just neutraalsuse pärast Kanada viskid tihti pälvivadki negatiivseid hinnanguid. Jook on sarnane Canadian Special Old-iga, aga vähem meeldejääv. Samas on Seagram's parem kui Black Velvet. Odavama otsa Kanada viskidest soovitan proovida Canadian Special Old-i (7/10)

Kokku: 72/100

pühapäev, 24. november 2019

Long John [3]

Long John [3]

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 17€/liiter














Long John on üks odavamaid seguviskisid, mis on selles blogis mitu korda vaatluse all olnud - käesolev ülevaade on kolmas. Vaatamata oma odavale hinnale on jook jätnud positiivse mulje ja üle hulga aja otsustasin uuesti proovida

Välimus: "Tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: nõrgavõitu, mesi,  (6/10)

Maitse: mahe, algul magusavõitu ja mesine, lõpp mõru ja õrna suitsunüansiga (52/60)

Järelmaitse: lühike (12/15)

Üldmulje: Kindlasti pole tegemist pretensioonika tootega, pigem on jook neutraalse iseloomuga (kuid mitte sellisel määral nagu mõned Kanada viskid). Hinnaklassi arvestades on tegemist suurepärase hinna/kvaliteedi suhtega. Huvitav on märkida, et seekord tundus viski magusam kui varem, Long Johni magusust on välja toonud ka Toomas Tiivel oma viskiraamatus(8/10)

Kokku: 82/100

pühapäev, 17. november 2019

Rittenhouse Straight Rye Whisky Bottled in Bond

Rittenhouse Straight Rye Whisky Bottled in Bond

USA rukkiviski/burboon

Päritolumaa: USA

Kangus: 50%

Hinnaklass: alates 45€/liiter















Rukkiviskisid Eestis väga palju müügil ei leia. Rukis annab vürtsikama ja piprasema maitse ning varasemate kogemuste puudumusel otsustasin silmaringi avardamise eesmärgil proovida üht tuntumat viskit, mis ka siin saadaval on. Tegemist pole küll puhta rukkiviskiga - mash billist moodustab rukis 51%, seega võib Rittenhouse'i ka burbooniks pidada. See on ka üks väheseid bottled-in-bond jooke Eestis. Lühidalt tähendab eelnev, et viski on valmistatud ühes destillatsioonikojas ning on seejärel laagerdunud vähemalt neli aastat tollilaos, mida vanasti valvasid relvastatud valvurid (loe lähemalt ingliskeelsest Wikipediast). Igatahes on tegemist võimaliku turundusliku väärtusega detailiga, mis võib-olla aitab ka kvaliteedile kaasa.


Välimus: "Tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: vanilje, karamell, banaan, kohupiim?, väga muutlik ja kompleksne (9/10)

Maitse: kompleksne, areneb pudeli lahti olles, magusapoolne, vürtsine, kaneel, rukis, pähklitort, koorekohv (58/60)

Järelmaitse: kaneel, vürtsine, pipar (14/15)

Üldmulje: väga hea, kompleksne, ühest pudelist ei piisa kindlasti kõigi nüansside tabamiseks. Innustab veel rukkiviskisid proovima. Varemproovitutest meenutab enim Wild Turkeyt, millel on ka mõningane rukkisisaldus, mis on aga siiski palju madalam. (10/10)


Kokku: 95/100

laupäev, 12. oktoober 2019

Hardy VSOP [3]

Hardy VSOP [3]

Konjak

Päritolumaa: Prantsusmaa

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 30€/liiter














Hardy on erinevates arvustustes kiitvate hinnangute osaliseks ning on ka siin blogis kaks korda vaatluse all olnud. Siinkirjutaja muljed on seni samuti positiivsed olnud, kuigi mitte päris samasugused (95 vs 89 punkti).

Välimus: "Tüüpiline" konjakipudel (4/5)

Aroom: Puuviljane, kuivatatud aprikoos, tugev (9/10)

Maitse: Põhiliselt kuivatatud puuviljad, aprikoos, natuke vürtsi (kaneel?), vängem ja magusam kui tüüpiline konjak, kuid mitte liiga magus (56/60)

Järelmaitse: puuviljane, ahjuõun, püsiv (13/15)

Üldmulje: Jääb positiivseks. Kolmas hinnang jääb kokkuvõttes kahe esimese vahepeale. Väga hea hinna/kvaliteedi suhe (9/10)


Kokku: 91/100

pühapäev, 29. september 2019

JP Wiser's 10 Year Old Triple Barreled

JP Wiser's 10 Year Old Triple Barreled

Kanada seguviski

Päritolumaa: Kanada

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 30€/liiter















JP Wiser's 10 Year Old Triple Barreled on Euroopa Liidu eksportturule suunatud Kanada viski, mis on laagerdunud kolme tüüpi vaatides, nagu nimigi kuulutab (uus tamm, Kanada viski ja burboon). Kanada viskid väga laialt võetuna pole online arvustustes eriti positiivseid hinnaguid saanud, kurdetakse nende magususe ja liialt neutraalse maitse üle. Ise olen seni proovinud kahte odavamat Kanada toodangut - Black Velvet ja Canadian Special Old. Nendest viimane valmistas positiivse üllatuse ja on oma hinnaklassi kohta väga hea kvaliteediga jook. Seekord vaatluse all olev JP Wiser's 10 on mõnevõrra kõrgema maksumusega.

Välimus: "Tüüpiline" kujundus, suhteliselt silmapaistmatu (4/5)

Aroom: Koorekohvišokolaad, ebamäärane puuviljane alatoon (8/10)

Maitse: puit, vanill, magus, rukis. Väga sarnane Canadian Old Special maitseprofiiliga. Vee lisamisel tuleb rohkem esile burboonivürts, magusus väheneb. Burbooninüanss on küll eristuv, kuid ei tundu väga suur pluss olevat. (52/60)

Järelmaitse: burboonivürts (12/15)

Üldmulje: Hea, ent selle hinna juures ootaks rohkem. Jooki võiks kirjeldada kui Wild Turkey 81 ja Canadian Special Old hübriidi (8/10)

Kokku: 84/100

teisipäev, 17. september 2019

Famous Grouse Smoky Black [2]

Famous Grouse Smoky Black [2]

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 21€/liiter















Famous Grouse Smoky Black kujutab endast Famous Grouse'i suitsusemat versiooni, mis varasemalt kandis nime Black Grouse. Famous Grouse'i tavaline versioon pole eriti sügavat muljet jätnud, Black Grouse aga tundus proovimisel üpris hea (vt eelmist arvustust). Smoky Black on üks nendest jookidest, mis on saanud suure poleemika osaliseks, ühed leiavad, et see on oma hinnaklassi kohta väga kvaliteetne toode ja sobib suitsusemat stiili viskidega tutvumiseks, teised väidavad vastupidist.

Välimus: "Tüüpiline" viskipudel (4/5)

Aroom: Suits, magus (8/10)

Maitse: Magus alatoon, samas tunda suitsu, tamme, kakaod. Vee lisamisel maheneb, maitsed on nii veega kui ilma tasakaalus (54/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkusega, magus (13/15)

Üldmulje: Valdavalt positiivne, jääb üldiselt samaks, mis eelmine kord, siiski võib märkida, et seekord tundus jook rohkem tasakaalus olevat, seega kaks lisapunkti. (8/10)

Kokku: 87/100

laupäev, 7. september 2019

Grappa Paganini

Grappa Paganini

grappa

Päritolumaa: Itaalia

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 26€/liiter















Võib öelda, et see blogi on viimasel ajal muutunud läbipaistvamaks - viimased postitused on eranditult keskendunud reeglina värvitutele jookidele: grappad ja džinnid. Seekordne ülevaade on samas vaimus. Grappa Paganini on grappa, mida Eestis leidub erinevates kauplusekettides päris laialdaselt.

Välimus: Selgelt eristuv pudel, meenutab anumat keemialaboris  (5/5)

Aroom: Tugev, värske, viinamari, marjane (9/10)

Maitse: Grappale omaselt robustne ent samas pole tegemist vängemat tüüpi grappaga, kus on rohkem tunda viinamarjakoore mõrkjat maitset. Pigem mahlane, magusamapoolne, kuid mitte liiga magus. Virsiku noodid. Heas tasakaalus (55/60)

Järelmaitse: Lühike, viinamari (13/15)

Üldmulje: Väga heas tasakaalus olev jook, pole liiga vänge, samas on piisavalt robustne, et eristuda brändidest. Hea hinna-kvaliteedi suhe (8/10)

Kokku: 90/100

laupäev, 24. august 2019

Bombay Sapphire Dry London Gin

Bombay Sapphire Dry London Gin

džinn


Päritolumaa: Ühendkuningriik

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 24€/liiter














Bombay Sapphire on üks tuntumaid džinne, mis võlgneb oma edu mõneti õnnestunud turunduslikele otsustele. Näiteks on pudeli peal kuninganna Victoria tõsine ja vanamoodne portree, kuigi toode ise tuli ellu alles 1986 (põhineb küll väidetavalt 1761. aasta retseptil). Lisaks on pudeli peal ära loetletud peamised taimsed komponendid (botanicals), mida erinevalt paljudest teistest džinnidest ei lisata immutamise teel, vaid hoopis destilleerimise ajal. Hinnaklassilt on Bombay Beefeateri ja Tanqueray vahepeal.


Välimus:  Nagu juba mainitud, siis on turunduses pandud rõhku eripärasele pudelile. See torkab kaugelt silma ja ei kannata ka selle probleemi all, et meenutab viinapudelit (5/5)

Aroom: Pehme, magusa varjundiga, kadakamari (8/10)

Maitse: Eristub teistest džinnidest, tugevalt domineerib kaneel (peensustesse minnes - kassia. Vaidlused, kas kassiat võib "päris" kaneeliks kutsuda, pole lahendunud. Mõned leiavad, et kassia ehk hiina kaneel on oluliselt erinev tseiloni kaneelist, teised mitte). Esialgu tundus selline magus varjund päris harjumatu, lisaks on tunda veel koriandri maitset (Bombay nimetus haakub idamaise sisuga seega väga hästi), kuid ei taju džinni põhilise komponendi kadakamarja maitset (aroomis seda on). Õline konsistents. Eristuv, kuid mitte ekstralööv (samas ka ei saa öelda, et halb) (50/60)

Järelmaitse: Lühike, vürtsikas (13/15)

Üldmulje: Eelmistest teistsugune džinn, idamaiste vürtside maitse domineerimine nõuab kindlasti harjumist. Siiski mitte midagi ülilöövat. (8/10)

Kokku: 84/100

kolmapäev, 7. august 2019

Gibson's London Dry Gin

Gibson's London Dry Gin

džinn

Päritolumaa: Ühendkuningriik

Kangus: 37,5%

Hinnaklass: alates 18€/liiter















Üks odavamaid džinne, mis on aga saanud positiivsete arvustuste osaliseks ja võitnud ka auhindu. Eesti lettidel laialdaselt kättesaadav

Välimus:  Džinni kohta soliidne, huvitaval kombel on Laua viina etiketi värvilahendus väga sarnane. Arvatavasti on seos juhuslik ning niikuinii on Gibson's vanem, seega pole see probleem (4/5)

Aroom: Pigem apelsin, aga kadakamari on ka tuntav. Magusavõitu (8/10)

Maitse: Mahe, kadakamarja on tunda, aga apelsinikoor domineerib. Eriti tugev on apelsinikoor veega lahjendades, misjärel maitse on suhteliselt üheplaaniline. Muidugi, 37.5 kraadist jooki ei pea veega lahjendama. Samas on maitse mahe ja väga suuri etteheiteid peale "igavuse" ei saa teha (48/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkusega, magus, koriander? (12/15)

Üldmulje: Üheplaaniline, apelsin domineerib, samas selle hinnaklassi kohta on pigem üle ootuste. Kõlbab väga hästi Beefeaterit asendama (8/10)

Kokku: 80/100

esmaspäev, 29. juuli 2019

Tanqueray London Dry Gin

Tanqueray London Dry Gin

džinn

Päritolumaa: Ühendkuningriik

Kangus: 43% ("Export Strength" versioon)

Hinnaklass: alates 27€/liiter















Tanqueray on koos Beefeateriga üks tuntumaid džinne maailmas ning viimasest mõnevõrra kallim. Jook on kolm korda destilleeritud, selle täpne retsept on saladus, kuid teadaolevalt kasutatakse  nelja taimset lisandit (nn botanicals): kadakamari, koriandriseemned, angeelika juur ja lagrits.

Välimus:  Eristub selgelt oma rohelise värvi ja kujundusega. Jätab soliidse mulje, eriti kui võrrelda teiste džinnipudelitega (5/5)

Aroom: Pehme, peamiselt kadakamari, natuke üheplaaniline (8/10)

Maitse: Peamiselt kadakamari, teatud tsitruseline alatoon, mis on ilmselt tingitud koriandrist. Kadakamari domineerib. 43 kraadi kohta on jook üllatavalt pehme ka vett lisamata ning selle tekstuur teistest seni proovitud džinnidest  erinev - kuidagi meeldivalt kreemjas (ei oska leida paremat sõna hetkel) (54/60)

Järelmaitse: Jällegi peamiselt kadakamari, lühike, pehme (12/15)

Üldmulje: Ühest küljest on jook pisut üheplaaniline, selle maitses domineerib  kadakamari ning teised nüansid ei pääse esile, teisalt on Tanquerayl omadusi, mis aitavad sel teiste džinnide seas välja paista. Jook saab küll natuke rohkem punkte, kui varem vaadeldud džinnid, kuid arvan et hinnapreemia on selle kvaliteedivahe kohta siiski liiga suur (9/10)

Kokku: 88/100

neljapäev, 11. juuli 2019

Finsbury 47 Platinum London Dry Gin

Finsbury 47 Platinum London Dry Gin

džinn

Päritolumaa: Ühendkuningriik

Kangus: 47%

Hinnaklass: alates 23€ / liiter














Finsbury on üks tuntumaid džinni kaubamärke. Nende tootevalikust võib lettidel rohkem kohata "tavalist" 37.5 kraadist versiooni ent see pole arvustustes pälvinud eriti palju kiitust, selle tõttu otsustasin proovida mõnevõrra kallimat Platinumi nime kandvat jooki, mille kohta hinnangud on olnud positiivsemas toonis. Märkimisväärne on asjaolu, et toodet on kuus korda destilleeritud.

Välimus:  Jällegi paljudele läbipaistvatele jookidele omane probleem - pudel meenutab viinapudelit. Siiski on pudeli välimus piisavalt soliidne, et saada "tavaline" neli punkti. (4/5)

Aroom: Kadakamari, natuke sidrunit ja idamaist vürtsi. Idamaine noot on üpris nõrk ja ebamäärane, arvestades, et destilleerimisel kasutatakse džinnide puhul tihti koriandrit võiks see olla koriander (8/10)

Maitse: 47 kraadi kohta üllatavalt pehme, kõlbab ka ilma vett lisamata tarbida, probleeme liigse piirituselisusega ei ole. Mõnevõrra magus maitse, peamine on siiski kadakamari (52/60)

Järelmaitse: Kuiv, lühike, natuke magus (12/15)

Üldmulje: Jätab hea tasakaalustatud mulje, samas pole tegemist ülilööva joogiga. Hinda silmas pidades ei saagi seda eeldada. (8/10)

Kokku: 84/100

esmaspäev, 8. juuli 2019

Tbilvino Chacha Rkatsiteli

Tbilvino Chacha Rkatsiteli

tša-tša

Päritolumaa: Gruusia

Kangus: 40%

Hinnaklass: 28€/liiter















Tša-tša puhul on tegemist grappa Gruusia analoogiga. Tša-tšad on kauplustes isegi eksootilisemad kui grappad, seetõttu otsustasin võimalusel katsetada uue joogiga, mida varem pole proovinud.

Välimus:  Jällegi tüüpiline probleem sellega, et pudel meenutab viinapudelit (viina lähedale grappa ja tšatša pahatihti ka lettidel asetatakse) (3/5)

Aroom: Viinamari, värske rohi (8/10)

Maitse: Peamiselt viinamari, samas on tunda pirni ja ploomi noote, mis minu meelest iseloomustavad kõiki seni Gruusias valmistatud brändisid, mida on õnnestunud proovida. Magusavõitu nüanss pole küll päris minu maitsele (50/60)

Järelmaitse: Kuiv, pigem marjane,veidi piiritusene (11/15)

Üldmulje: "Tüüpiline" oma kategooria jook. Ei ole väga eristuv, samas ei saa ka midagi negatiivset esile tuua  (8/10)

Kokku: 80/100

pühapäev, 23. juuni 2019

Gordon's Dry Gin 47.3%

Gordon's Dry Gin 47.3%

džinn

Päritolumaa: Suurbritannia

Kangus: 47.3% (on ka 37.5% variant)

Hinnaklass: 23€/liiter















Gordon's on saanud mitmetes ülevaadetes kiitvaid hinnanguid, kui väga hea hinna-kvaliteedi suhtega toode. Varasem kirjandus 37.5% versiooni kohta nii positiivne pole, seega otsustasin proovida 47.3% jooki. Alljärgnevat arvustust lugedes ja skoori vaadates tuleb silmas pidada, et autori senine kogemus džinnidega on napp, seega puudub võrdlusmoment.

Välimus:  "Tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: Peamisel kadakamari. Omapärane varjund (hapukapsas??) (8/10)

Maitse:  Kadakamari domineerib nii puhtalt kui veega lahjendades. Magus kõrvalmaitse, mis on ebamääraselt puuviljane (Beefeateril oli see selgemalt tsitruseline). Vänge, teeb suu karedaks,piiritusene, isegi veega lahjendades (45/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkus. Omapärane pipranüanss, mille aga rikub ära piirituse maitse (11/15)

Üldmulje: Tunduvalt vängem kui Beefeater. Piirituselised alatoonid säilivad isegi veega lahjendades, mis tõmbab üldhinnangut alla. Hinnavahe teiste džinnidega ei tundu nii suur olevat, seega eelistaksin võimaluse korral Beefeaterit, mis on ka tihti soodsate kampaaniahindadega saadaval.  (7/10)

Kokku: 75/100

neljapäev, 20. juuni 2019

Marcati Grappa Colli Veneti [2]

Marcati Grappa Colli Veneti [2]

grappa

Päritolumaa: Itaalia

Kangus: 40%

Hinnaklass: 25€/liiter















Kordusülevaade. Marcati grappa on üks soodsama hinnaga grappasid Eesti turul. Marcatil on müügil ka teine variant Riserva, mis on vaadis laagerdunud ja seega pisut ebatüüpiline. Varasemalt on traditsiooniline Colli Veneti jätnud pisut parema mulje (kuigi mõlemad on head).

Välimus: "Tüüpiline" grappapudel (4/5)

Aroom: Tugev, sirgjooneline, viinamari (9/10)

Maitse: Tugev, sirgjooneline, lisaks tunda õuna noote, samuti viinamarja pressimisjääkide maitse  (53/60)

Järelmaitse: Õun, pisut mõrkjas (13/15)

Üldmulje: Grappad tunduvad jagunevat kahte rühme, ühed on "mahlasemad-puuviljasemad" ja mõnevõrra mahedamad. Teised on robustsemad ja vängemad, kus on tunda viinamarja pressimisjääkide maitset. Colli Veneti kuulub viimaste hulka. See "robustsus" pole negatiivne, vaid hea vaheldus tavalistele brändidele (9/10)

Kokku: 88/100

pühapäev, 16. juuni 2019

Beefeater London Dry Gin

Beefeater London Dry Gin

džinn

 Päritolumaa: Suurbritannia

Kangus: 40% (on ka 47% versioon)

Hinnaklass: alates 22€/liiter















Džinnid on seni käesolevas blogis vaatluse alt välja jäänud. See on tingitud asjaolust, et enamasti tarbitakse neid kokteilides, mitte puhtalt. Siinkirjutaja on aga veendunud, et kui joogi maitset peab kokteilidega maskeerima, siis tuleb mõelda, kas seda üldse tarbida.

Siiski, viimasel ajal on džinni maine ses osas paranenud ja leiab palju arvustusi neat ehk puhtalt (või vähese veega) tarbimise kohta. Vähese kogemuse tõttu alustan ehk kõige tuntumast kaubamärgist, usutavasti on Beefeater paljude jaoks esimene nimi mis džinniga seostub. Tuntud kaubamärgid on pahatihti küll ülehinnatud, kuid eelnev uurimistöö leidis peamiselt positiivseid hinnanguid.

 Välimus:  Äratuntav pudel, eristub ja väärib viit punkti (5/5)

Aroom: Tsitruselised ja kadakamarjad, rohkem domineerib tsitrus (8/10)

Maitse:  Peamiselt tsitrus, kerge, mahe, kadakamarju on samas tunda. Pisut magusavõitu (52/60)

Järelmaitse: Jällegi tsitrus vürtsivarjundiga. Koostist lugenuna võiks see olla koriander, samas on see nüanss mõnevõrra ebamäärane ning ilma vastava teadmiseta ei oskaks midagi pakkuda (12/15)

Üldmulje: "Lihtne" jook, mille populaarsus ja tuntus on arusaadav. Beefeater pole ülilööv, siiski, esimesed muljed džinnist osutusid oodatust positiivsemaks (eriti võttes arvesse suhteliselt odavat hinda) ja edaspidi võib oodata ka teisi ülevaateid.  (8/10)

Kokku: 85/100

teisipäev, 11. juuni 2019

Buffalo Trace

Buffalo Trace

USA viski (burboon)

Päritolumaa: USA

Kangus: 40% (Eestis on ka 45% versioon müügil)

Hinnaklass: alates 33€/liiter
















Buffalo Trace on suhteliselt levinud burboon, ka Eesti kauplustes. Hinnaklassilt keskmine, kuid on leidnud arvustustes heakskiitu hinna-kvaliteedi suhte osas.

Välimus:  "Tavaline" pudel (4/5)

Aroom: Kompleksne, magus, vaniljestritsel, puit, vürts, samuti ebamäärane ürdinüanss. (9/10)

Maitse:  Kahjuks ei vasta maitse aroomi põhjal tekkinud ootustele. Magus, puit, burboonivürts, karamell, iiris. Samas mahe. Põhiline probleem on liigne magusus(50/60)

Järelmaitse: Karamellikissell, magus (12/15)

Üldmulje: Ühest küljest on tegemist nüansirohke aroomi ja maitsega joogiga, teisest küljest on see kaugelt liiga magus. Rõhutan, et see on subjektiivne hinnang ja sõltub sellest, kuivõrd magusat jooki keegi eelistab. Ei saa öelda, et Buffalo Trace oleks paha, aga selles hinnaklassis on paremaid alternatiive  (8/10)

Kokku: 83/100

neljapäev, 30. mai 2019

Ballantine's Brasil

Ballantine's Brasil

piiritusjook

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 35%

Hinnaklass: 24€/liiter















Viskil põhinev piiritusjook laimikoore tõmmisega. Üldiselt väldin maitsestatud tooteid ent ühel koosviibimisel ilmnes, et tavalise Ballantine'si asemel oli kogemata ostetud Ballantine's Brasil ja tekkis võimalus paar pitsi proovida. Seega tuleb ka arvestada, et arvustus põhineb mõnevõrra pealiskaudsetel muljetel.

Välimus:  Sarnane Ballantine's-i tavalise pudeliga, isegi liiga sarnane, võib segamini minna (4/5)

Aroom: Puhas tsitrus, viskit pole üldse tunda (7/10)

Maitse:  Keeruline on tuvastada viskit, mis peaks olema joogi põhi, enamasti tsitrus ja magusavõitu vanilje, üheplaaniline (30/60)

Järelmaitse: Lühike, tsitrus (9/15)

Üldmulje: Kindlasti uus kogemus, aga ise ei ostaks. Eelistan puhtaid maitseid. Lisaks pole üldse tunda viskit, mis peaks olema selle joogi aluseks (6/10)

Kokku: 56/100

esmaspäev, 27. mai 2019

Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva

Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva

Hispaania brändi

Päritolumaa: Hispaania

Kangus: 40%

Hinnaklass: 45€/liiter (?)















Cardenal Mendoza on pälvinud mitmeid kiitvaid arvustusi, Eesti lettidel see väga levinud pole. Tegemist on ka mõnevõrra kallima joogiga.

Välimus:  Esinduslik soliidne pudel karbis, sobib hästi kingituseks (5/5)

Aroom: Rosinad, tugev, šerri (9/10)

Maitse:  "Raske" samas rikkalik ja luksuslik, kõrbenud rosinad, kreeka pähkel, vürtsid. Väga nüansirikas. Õline(60/60)

Järelmaitse: Joogi nõrgim koht, piiritusene noot (13/15)

Üldmulje: Väga hea jook, mis on oma hinda väärt või isegi parem. Kuigi Hispaania brändina on Cardenal Mendoza stiil täiesti erinev konjakidest, siis üldiselt võib öelda, et see on parem kui sama hinnaga konjakid. Jook erilisteks puhkudeks. Kahjuks rikub ideaalse pildi ära mõnevõrra piiritusene järelmaitse (9/10)

Kokku: 96/100

pühapäev, 26. mai 2019

Alexander Grappa Bianca

Alexander Grappa Bianca

grappa

Päritolumaa: Itaalia

Kangus: 38%

Hinnaklass: 35€/liiter















Alexander on grappatootja, kelle tooted Eestis tunduvad olevat suhteliselt vähe levinud. Varem on siin vaadeldud natuke odavamat Alexander Grappa Prosecco-t, mis jättis väga positiivse mulje

Välimus: Vaatamata nimetuses olevale sõnale "Bianca" on pudel ise must ja mõnevõrra ebatüüpiline grappapudeli kohta. Samas jätavad grappapudelid tavaliselt viinapudelite mulje, seega käesolev toode eristub positiivses mõttes (5/5)

Aroom: Puuviljane, tugev (9/10)

Maitse: Puuviljane, vähem robustsem kui grappa tavaliselt. Heas tasakaalus  (57/60)

Järelmaitse: Lühike (13/15)

Üldmulje:  Heas tasakaalus jook, mõnevõrra vähem robustne kui odavamad grappad, aga samas siiski jõulisem kui tavalised brändid (9/10)

Kokku: 93/100