teisipäev, 28. aprill 2020

Wild Turkey 101 Proof

Wild Turkey 101 Proof

USA viski (burboon)

Päritolumaa: USA

Kangus: 50.5%

Hinnaklass: alates 34€/liiter















Wild Turkey on üks tuntumaid burboone, mida eristab teistest suhteliselt suur rukki sisaldus mash bill-is (12%). Siin blogis on varem vaatluse all olnud vähem kangem 81 Proof, millega on loodetud jooki muuta "ligipääsetavamaks". Tuleb märkida, et 101 pole 81-st väga oluliselt kallim, vaatamata suuremale alkoholisisaldusele.

Välimus: "Tüüpiline" kujundus, soliidne ent mitte midagi ülilöövat (4/5)

Aroom: rukkine, siin on tõepoolest rukist tunda + burboonivürts (9/10)

Maitse: Mitmekülgne, tugev (ka veega lahjendades), rukis on tõepoolest esiplaanil, kuigi mitte ehk nii intensiivne nagu 100% rukkisisaldusega Lot40-l, lisaks ka kaneeli ja pähkline (halvaa) varjund, veidi apelsini. Magusavõitu ent mitte üleliia  (57/60)

Järelmaitse: Püsiv, rukkileib, apelsin (14/15)

Üldmulje: Suurepärane ja õnnestunud valik. Võrreldes Wild Turkey 81-ga tunduvalt nüansirikkam. Lot40-ga ei anna küll võrrelda, aga Rittenhouse Rye-ga, mis on ca 20% kallim paigutaks samasse liigasse. (10/10)

Kokku: 94/100

neljapäev, 16. aprill 2020

Raven Rare Blended

Raven Rare Blended

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 29€/liiter
















Eksootilise väljanägemisega viski, mille nimi on igati õigustatud - Eesti poodides tundub see olevat haruldane ning üleüldse on selle kohta infot internetis vähe. Üksikud arvustused olid aga positiivsed ning otsustasin proovida.

Välimus: Eristuv ja isikupärane, aga üle "tavalise" 4 punkti ei annaks (4/5)

Aroom: Soolakas, röstitud pähklid, röstsai, mõningane teraviljavarjund (9/10)

Maitse: Õline, röstitud pähkel, mõrkjas-mõru. Pole üldse magus, mis mulle meeldib (55/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkusega, meenutab võisaia või mingit teist pagaritoodet, mis pole magus, natuke ürdine  (13/15)

Üldmulje: Positiivne üllatus. Omapärane, mulle meeldib ennekõige joogi mõrkjas maitse. Tasub proovida, hind pole ka väga kõrge (9/10)

Kokku: 90/100

laupäev, 4. aprill 2020

Highland Queen 8YO

Highland Queen 8YO

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 19€/liiter















Seekord on vaatluse all Highland Queeni 8-aastane viski (natuke aega tagasi proovisin sama tootja odavaimat, ilma vanusemärgistuseta viskit, mis väga sügavat muljet ei jätnud). Käesoleva joogi ostsin kommentaarides esitatud soovituse põhjal, kusjuures tundub, et Tallinna poodides see laialdaselt müügil pole.

Välimus: "Tüüpiline" (4/5)

Aroom: Magus, natuke šokolaadi, teravili, jahukotid. Tundub nagu aroomis oleks õllevarjund (?) (8/10)

Maitse: Magus, pisut üheplaaniline. Sarnaneb tavalisele blended variandile, aga mahedam. Karamellikissell (46/60)

Järelmaitse: Magus, kaeraküpsis. Selles mõttes sarnaneb samasse hinnaklassi kuuluva Teacher's Highland Creamiga, viimane on aga suitsune ja üleüldiselt nüansirikkam  (12/15)

Üldmulje: Vanusemärgistusega joogi kohta pisut pettumust valmistav ja magusavõitu. Meenutab oma nooremat blended varianti, õnneks puudub kaheksa-aastasel selle maitses esinev sünteetiline varjund. Kokku võttes: hinna-kvaliteedi suhe on OK, võib proovida (8/10)

Kokku: 78/100

neljapäev, 2. aprill 2020

Torres 15 Reserva Privada Brandy

Torres 15 Reserva Privada Brandy

Hispaania brändi

Päritolumaa: Hispaania

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 28€/liiter














Torres on üks tuntumaid Hispaania brändide (ja veinide) tootjaid, kelle tooted on ka Eestis laialdaselt müügil. Siin blogis on eelnevalt vaatluse all olnud 5- ja 10-aastase vanusemärgistusega joogid (vt siit). Hispaania brändidele iseloomulikult on Torrese hinna ja kvaliteedi suhe hea, kuigi praegu ma 3-4 aastat tagasi antud skoorid muudaks mõne punkti võrra madalamaks. Seekord on vaatluse all küpsem 15-aastane.

Välimus: Äratuntav Torresele omane kujundus (5/5).

Aroom: rosin, nõrk puuviljavarjund, puit (9/10).

Maitse: kõrbenud varjundiga rosinamaitse, röstitud pähklid, pisut vürtsi. Vürtsinüanss pole nii teravalt väljendunud kui Torres 10-l aga muidu viimasega väga sarnane ehkki mahedam (52/60).

Järelmaitse: Magus, vürts (täpselt ei oska välja tuua, koriander?, kardemon? kaneel? (13/15).

Üldmulje: Hea ent minu meelest liiga vähe erinev Torrese noorematest variantidest. Minu jaoks on Torrese puhul väikseks mureks see, et erineva vanusega joogid on üksteisega liiga sarnased ja vanusega kaasnev hinnalisa ei õigusta end täielikult ära. Kui tuua vastupidiseid näiteid, kus vanuse kasvades jook tunduvalt paraneb, siis üks oleks Ararat 3 ja 5. Siiski - üldine mulje on positiivne (9/10).

Kokku: 88/100