teisipäev, 29. september 2020

Gautier VS

Gautier VS

konjak 
 

Päritolumaa: Prantsuse
 
Kangus: 40%
 
Hinnaklass: alates 28.5€/liiter 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gautier on üks vanemaid konjakimajasid, mis on asutatud 1755. Palju muud informatsiooni Internetist ei leidnudki, igatahes on Eesti poodides Gautier üpris hästi esindatud.

Välimus: "Tavaline" (4/5).

Aroom: Magusapoolne, ümmargune, raske midagi konkreetselt välja tuua, VS konjaki kohta ebatüüpiliselt puuviljane, mis tavaliselt iseloomustab pigem VSOP konjakeid (8/10).

Maitse:  Umbes selline, nagu aroomist võiks eeldada, magus, puuviljane, nõrgad iirise noodid, veega lahjendatuna tõuseb magusus veelgi rohkem esile. (50/60).

Järelmaitse: Pikk, kohvikoorešokolaad, iiris. Parem kui maitse ja aroomi põhjal võiks oodata (13/15).

Üldmulje: OK konjak, samas mitte väga meeldejääv. (8/10).

Kokku: 83/100
 

reede, 25. september 2020

Raynal VSOP [3]

Raynal VSOP [3]

Prantsuse brändi
 
Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 38%

Hinnaklass: alates 20€/liiter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pärast halba kogemust ühe odavama brändiga otsustasin proovida sellist brändit, mis on odav ja varasemalt hea mulje jätnud. Nii saab selgust, kas viga oli konkreetses odavamas brändis või on kogemuse lisandudes ootused üldiselt suuremaks läinud.Valisin Raynal VSOP-i, mis enne on jätnud väga hea mulje (kui välja arvata piiritusene lõpp). Muuseas, Raynali toodetakse Cognaci piirkonnas, aga konjaki nimetust millegipärast jook ei oma. Veel üks detail, millele tuleks tähelepanu pöörata on see, et vahepeal on joogi kangust vähendatud 40 kraadilt 38-le.

Välimus: "tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: Vaatamata väiksemale alkoholiprotsendile ikkagi tugev ja aromaatne, isegi vänge (8/10)

Maitse: Selgelt eristuv, pähkline ja vürtsine, esile tuleb ingver (54/60)

Järelmaitse: lõpp on taas piiritusene, ent mitte nii palju kui varem. Otsus joogi alkoholisisaldust vähendada on õnnestunud, aga parandamisruumi on veel (11/15)

Üldmulje: Jääb endiseks, jook suudaks konjakidele konkurentsi pakkuda, kui poleks lõpus olevat piirituse nooti. Selles osas on siiski muutus toimunud paremuse poole, jääb loota, et tulevikus positiivsed muutused jätkuvad. Oma hinnaklassi kohta väga hea ja eristuv (8/10)

Kokku: 85/100

kolmapäev, 16. september 2020

Bache Gabrielsen Tre Kors

Bache Gabrielsen Tre Kors

konjak
 
Päritolumaa: Prantsusmaa

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 29€/liiter















Bache Gabrielsen Tre Kors on väidetavalt Norra müüduim konjak. Nimetusel "Tre Kors" ("kolm risti") on huvitav ajalugu. Norras kehtinud kuiva seaduse ajal võis destilleeritud alkoholi müüa ainult apteekides "ravieesmärkidel". Thomas Bache-Gabrielsen, kes oli Norra päritolu asendas tavapärased etiketil olevad kolm tärni (seega on tegemist VS konjakiga) kolme ristiga ja nimetas joogi vastavalt ümber. Seejärel olevat Bache Gabrielsen Tre Kors peaaegu kohe muutunud enim väljakirjutatud preparaadiks. Kas värvikas lugu on täielikult tõsi, ei tea, igatahes on see meeldejääv ja omab turunduslikku väärtust. Edasi aga  juba joogi enda omadustest.

Välimus:  Jällegi "tüüpiline", kui mitte arvestada etiketil olevat kolme risti (4/5)

Aroom: Kohe pärast avamist tugev, tsitrus. Natuke seisnuna lisandub rohelise tee nüanss (9/10)

Maitse: Vanilje, tsitrus, spetsiifilisemalt apelsin. Veega lahjendatuna hakkab apelsinimaitse domineerima.  (53/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkusega, ümar (13/15)

Üldmulje: Korralik VS klassi konjak, jääb meelde esiplaanil oleva apelsinimaitse poolest. (9/10)

Kokku: 88/100

laupäev, 12. september 2020

Renaissance Hors D'Age XO

Renaissance Hors D'Age XO

Brändi
 
Päritolumaa: Prantsuse (?)

Kangus: 36%
 
Hinnaklass: alates 16€/liiter 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otsustasin vahelduseks proovida üht odavaimatest brändidest. Kahtlusi tekitas see, et päritolumaaks on märgitud Prantsusmaa, aga tootjaks Vilniaus Degtine. Riskimine võib teinekord aga ennast õigustada ning kui ei õigusta ja jook osutubki halvaks, siis annab see kogemus ikkagi midagi üldisele perspektiivile juurde ja aitab paremini hinnata teiste jookide positiivseid aspekte.

Välimus: "Tüüpiline" (4/5).

Aroom: Magus, siirupine, vanilje, natuke rosinat. Liiga magus (5/10).

Maitse: Magus. Kreemjas/piimjas, meenutab kuuma piima meega või kondenspiima. Maitse, mida brändis ei soovi tunda. (27/60).

Järelmaitse: Parem kui eelneva põhjal võiks oodata, aga palju ei päästa. Lühike ja tammine (9/15).

Üldmulje: Väga magus ja siirupine. Paraku osutuski seekordne ost ebaõnnestunuks, jääb üle ennast lohutada ja võtta seda haridusliku kogemusena (4/10).

Kokku: 49/100

teisipäev, 8. september 2020

Telavi 5*

 Telavi 5*

Gruusia brändi
 
Päritolumaa: Gruusia
 
Kangus: 40%
 
Hinnaklass: alates 25€/liiter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gruusia brändid pole mulle väga sügavat muljet jätnud, miskipärast ei istu mulle nende maitses esinev pirni alatoon. Seetõttu pole neid siin blogis ka väga palju kajastatud. Proovisin üle hulga aja vahelduse mõttes üht, mis oli soodushinnaga müügil. Telavi brändivalikus on lisaks 3*, VS ja VSOP. Siinkohal tekitab küll segadust, mis vahe on 3* ja VS-il ning 5* ja VSOP-l, aga see selleks.

Välimus: Pudel on "tüüpiline", negatiivse mulje jättis see, et kork läks avamisel katki (puidust osa tuli liimist lahti) (3/5).

Aroom: magus, ümmargune (8/10).

Maitse:  Nagu Gruusia brändidele tüüpiline, esineb ka siin eelkirjeldatud pirninoot, mis on tugev. Magusapoolne, pisut õline konsistents. Pole siiski üleliia magus (49/60).

Järelmaitse: Mõrkjas, vähem magus, kui maitse ja lõhna põhjal võiks ennustada (12/15).

Üldmulje: OK, aga mitte midagi väga meeldejäävat, sarnane varem proovitud Gruusia toodanguga (8/10).

Kokku: 80/100