esmaspäev, 31. august 2020

Ardmore Legacy

Ardmore Legacy

Šoti ühelinnaseviski (Highlands)

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 44€/liiter













Ardmore on siin blogis varem mainimist leidnud Teacher's Highland Cream viskiga seotud postitustes. Teacher's reklaamib ennast muuhulgas suure (35%) Ardmore'i ühelinnaseviski sisaldusega. Tähelepanu tuleb aga pöörata asjaolule, et Ardmore Legacy ilmus turule alles 2014. aastal ja nii on arvustusi, mis nagu ikka kurdavad selle üle, et uus Ardmore pole see, mis vanasti. Sama võib märkida ka Teacher'si kohta. Kuna minu kogemus Teacher'siga on väga positiivne olnud, otsustasin proovida ka selle peamist ühelinnaseviskit.

Välimus: Välimus on taaskord "tüüpiline" (4/5).

Aroom: Suits, jahukotid, kõik see on tuttav. Meenutab Teacher'sit, aga suits on intensiivsem (mitte küll Laphroaigi stiilis) (9/10).

Maitse:  Jällegi sarnane Teacher'siga, aga kõik on intensiivsem. Suits, soolakas maitse, mõnda aega seistes tugevenb kaeraküpsise varjund. Samas mitte liiga intensiivne, Ardmore on küll suitsune, aga tunduvalt vaoshoitum kui Laphroaig (55/60).

Järelmaitse: Joogi tugevaim aspekt, , kauakestev kohvimaitse, mida teistel viskidel pole veel märganud; kõrbenud suhkur, suits (15/15).

Üldmulje: Suurepärane. Nagu varasemast välja tuleb, sarnane Teacher'siga, ainult veel intensiivsem. Minu jaoks on see esimene (ja seni ainus) ühelinnaseviski, mille puhul hind pole liiga kõrge ja onelamusega kooskõlas. Võib-olla proovida veel teisigi Highlandi piirkonna viskisid? (10/10).

Kokku: 93/100

pühapäev, 23. august 2020

Saint Christeau VSOP

Saint Christeau VSOP

Armanjak

Päritolumaa: Prantsusmaa

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 51€/liiter















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Seekord on vaatluse all VSOP-klassi armanjak. Varem olen proovinud Saint-Christeau VS-i, mis jättis hea mulje, seega miks mitte edasi minna

Välimus: "Tüüpiline" (4/5)

Aroom:  Robustne ja intensiivne, isegi vängevõitu, mis on armanjaki puhul ka ootuspärane. Kui mõnikord on vaja joogil lasta mõnda aega hingata, et aroomi- ja maitsenüansid paremini esile tuleksid, siis siin on kogemus intensiivne vahetult pärast pudeli avamist. Samas on raske konkreetselt midagi esile tuua, ümar mõnevõrra marjane. (10/10)

Maitse: Tamm, punane sõstar, marjane, tugev. Lisaks köögiviljane varjund. Õline konsistents.  (55/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkusega, mõrkjas, nahkne  (13/15)

Üldmulje: Väga hea. Siiski - kui hinda arvestada, valiksin Saint Christeau VS, mis on samuti hea näide armanjaki intensiivsemast olemusest (9/10)

Kokku: 91/100

kolmapäev, 19. august 2020

Fundador Solera Reserva [3]

Fundador Solera Reserva [3]

Hispaania brändi

Päritolumaa: Hispaania

Kangus: 36%

Hinnaklass: alates 23€/liiter















Kordusülevaade väidetavalt enim eksporditavast Hispaania brändist. Sealjuures paistab, et Eestis see väga levinud pole, olen seda märganud ainult ühe kaupluseketi poes.

Välimus: Tavaline, "tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: magusavõitu, vanilje (8/10)

Maitse: Õline, magusavõitu, Hispaania brändile tüüpiliselt täidlane (46/60)

Järelmaitse: Sünteetiline suhkruasendaja maitse, magus, rikub eelneva elamuse ära  (8/15)

Üldmulje: Oleks oma hinnaklassi kohta hea jook, kuid seekord osutus järelmaitse nõrgaks (7/10)

Kokku: 73/100

laupäev, 15. august 2020

Saare Gin

Saare Gin

džinn

Päritolumaa: Eesti

Kangus: 37.5%

Hinnaklass: alates 15€/liiter















Üle hulga aja on vaatluse all džinn, seekord kodumaine. Kohe torkab silma odav hind ja arvestada tuleb sellega, et ilmselt polegi kavatsetud, et jooki tarbitakse puhtalt, pigem on see kokteilides kasutamiseks. Otsustasin siiski proovida

Välimus:  Nagu mitmete teiste džinnidega pahatihti juhtub, on ka Saare Gini pudel viinapudeli sarnane (3/5)

Aroom: Esiplaanil on tsitrusenoodid, aga tunda on ka kadakamarja (8/10)

Maitse: Tsitrus, natuke kadakamarja mitte väga terav. Pole üldse paha, kuigi mõnevõrra nüansivaene, muid vürtse pole tunda (48/60)

Järelmaitse: Nõrgim aspekt. Vaatamata 37.5-kraadisele kangusele on järelmaitse piiritusene, isegi natuke vett lisades (7/15)

Üldmulje: Kindlasti on paremaid džinne, kuid arvestades hinda ja nagu eelnevalt öeldud, et ilmselt jook polegi mõeldud puhtalt tarbimiseks on hinna/kvaliteedi suhe OK. (7/10)

Kokku: 73/100

laupäev, 1. august 2020

Johnnie Walker Black Label [2]

Johnnie Walker Black Label [2]

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 42€/liiter














Kordusülevaade Johnnie Walkeri 12-aastasest de luxe seguviskist. Kui Johnnie Walkeri kõige tuntumal tootel Red Labelil on pigem negatiivne maine (minu isikliku arvamuse järgi ka õigustatud), siis Black Label jättis varem põgusa proovimise järel positiivse mulje. Nüüd otsustasin põhjalikumalt süveneda.

Välimus: Äratuntav, Johnnie Walkerile omase kujuga pudel. (4/5)

Aroom: Iirisekomm, pisut suitsu, magusapoolne (9/10)

Maitse:  Mõnevõrra hapukas. Suitsune, kuid mitte väga vängelt. Lisaks iiris. Kõik on hästi tasakaalustatud (54/60)

Järelmaitse: Pikk ja püsiv . Ka järelmaitses tuleb iiris tugevalt esile. (13/15)

Üldmulje: Väga hea. Märkimisväärne samm edasi võrreldes Red Labeliga. Siiski tundub Black Labeli hind endas sisaldavat ka kaubamärgi preemiat ning seega mõnevõrra kõrgem, kui puhtalt joogi enda omadustest lähtudes võiks olla.(9/10)

Kokku: 89/100