pühapäev, 23. juuni 2019

Gordon's Dry Gin 47.3%

Gordon's Dry Gin 47.3%

džinn

Päritolumaa: Suurbritannia

Kangus: 47.3% (on ka 37.5% variant)

Hinnaklass: 23€/liiter















Gordon's on saanud mitmetes ülevaadetes kiitvaid hinnanguid, kui väga hea hinna-kvaliteedi suhtega toode. Varasem kirjandus 37.5% versiooni kohta nii positiivne pole, seega otsustasin proovida 47.3% jooki. Alljärgnevat arvustust lugedes ja skoori vaadates tuleb silmas pidada, et autori senine kogemus džinnidega on napp, seega puudub võrdlusmoment.

Välimus:  "Tüüpiline" pudel (4/5)

Aroom: Peamisel kadakamari. Omapärane varjund (hapukapsas??) (8/10)

Maitse:  Kadakamari domineerib nii puhtalt kui veega lahjendades. Magus kõrvalmaitse, mis on ebamääraselt puuviljane (Beefeateril oli see selgemalt tsitruseline). Vänge, teeb suu karedaks,piiritusene, isegi veega lahjendades (45/60)

Järelmaitse: Keskmise pikkus. Omapärane pipranüanss, mille aga rikub ära piirituse maitse (11/15)

Üldmulje: Tunduvalt vängem kui Beefeater. Piirituselised alatoonid säilivad isegi veega lahjendades, mis tõmbab üldhinnangut alla. Hinnavahe teiste džinnidega ei tundu nii suur olevat, seega eelistaksin võimaluse korral Beefeaterit, mis on ka tihti soodsate kampaaniahindadega saadaval.  (7/10)

Kokku: 75/100

neljapäev, 20. juuni 2019

Marcati Grappa Colli Veneti [2]

Marcati Grappa Colli Veneti [2]

grappa

Päritolumaa: Itaalia

Kangus: 40%

Hinnaklass: 25€/liiter















Kordusülevaade. Marcati grappa on üks soodsama hinnaga grappasid Eesti turul. Marcatil on müügil ka teine variant Riserva, mis on vaadis laagerdunud ja seega pisut ebatüüpiline. Varasemalt on traditsiooniline Colli Veneti jätnud pisut parema mulje (kuigi mõlemad on head).

Välimus: "Tüüpiline" grappapudel (4/5)

Aroom: Tugev, sirgjooneline, viinamari (9/10)

Maitse: Tugev, sirgjooneline, lisaks tunda õuna noote, samuti viinamarja pressimisjääkide maitse  (53/60)

Järelmaitse: Õun, pisut mõrkjas (13/15)

Üldmulje: Grappad tunduvad jagunevat kahte rühme, ühed on "mahlasemad-puuviljasemad" ja mõnevõrra mahedamad. Teised on robustsemad ja vängemad, kus on tunda viinamarja pressimisjääkide maitset. Colli Veneti kuulub viimaste hulka. See "robustsus" pole negatiivne, vaid hea vaheldus tavalistele brändidele (9/10)

Kokku: 88/100

pühapäev, 16. juuni 2019

Beefeater London Dry Gin

Beefeater London Dry Gin

džinn

 Päritolumaa: Suurbritannia

Kangus: 40% (on ka 47% versioon)

Hinnaklass: alates 22€/liiter















Džinnid on seni käesolevas blogis vaatluse alt välja jäänud. See on tingitud asjaolust, et enamasti tarbitakse neid kokteilides, mitte puhtalt. Siinkirjutaja on aga veendunud, et kui joogi maitset peab kokteilidega maskeerima, siis tuleb mõelda, kas seda üldse tarbida.

Siiski, viimasel ajal on džinni maine ses osas paranenud ja leiab palju arvustusi neat ehk puhtalt (või vähese veega) tarbimise kohta. Vähese kogemuse tõttu alustan ehk kõige tuntumast kaubamärgist, usutavasti on Beefeater paljude jaoks esimene nimi mis džinniga seostub. Tuntud kaubamärgid on pahatihti küll ülehinnatud, kuid eelnev uurimistöö leidis peamiselt positiivseid hinnanguid.

 Välimus:  Äratuntav pudel, eristub ja väärib viit punkti (5/5)

Aroom: Tsitruselised ja kadakamarjad, rohkem domineerib tsitrus (8/10)

Maitse:  Peamiselt tsitrus, kerge, mahe, kadakamarju on samas tunda. Pisut magusavõitu (52/60)

Järelmaitse: Jällegi tsitrus vürtsivarjundiga. Koostist lugenuna võiks see olla koriander, samas on see nüanss mõnevõrra ebamäärane ning ilma vastava teadmiseta ei oskaks midagi pakkuda (12/15)

Üldmulje: "Lihtne" jook, mille populaarsus ja tuntus on arusaadav. Beefeater pole ülilööv, siiski, esimesed muljed džinnist osutusid oodatust positiivsemaks (eriti võttes arvesse suhteliselt odavat hinda) ja edaspidi võib oodata ka teisi ülevaateid.  (8/10)

Kokku: 85/100

teisipäev, 11. juuni 2019

Buffalo Trace

Buffalo Trace

USA viski (burboon)

Päritolumaa: USA

Kangus: 40% (Eestis on ka 45% versioon müügil)

Hinnaklass: alates 33€/liiter
















Buffalo Trace on suhteliselt levinud burboon, ka Eesti kauplustes. Hinnaklassilt keskmine, kuid on leidnud arvustustes heakskiitu hinna-kvaliteedi suhte osas.

Välimus:  "Tavaline" pudel (4/5)

Aroom: Kompleksne, magus, vaniljestritsel, puit, vürts, samuti ebamäärane ürdinüanss. (9/10)

Maitse:  Kahjuks ei vasta maitse aroomi põhjal tekkinud ootustele. Magus, puit, burboonivürts, karamell, iiris. Samas mahe. Põhiline probleem on liigne magusus(50/60)

Järelmaitse: Karamellikissell, magus (12/15)

Üldmulje: Ühest küljest on tegemist nüansirohke aroomi ja maitsega joogiga, teisest küljest on see kaugelt liiga magus. Rõhutan, et see on subjektiivne hinnang ja sõltub sellest, kuivõrd magusat jooki keegi eelistab. Ei saa öelda, et Buffalo Trace oleks paha, aga selles hinnaklassis on paremaid alternatiive  (8/10)

Kokku: 83/100