esmaspäev, 23. juuni 2014

Uued viited

Paremal asuv linkide loend on täienenud:

Araxes  - Soodsate hindade ja eripakkumistega kauplustekett.

SuperAlko ja Sadama Market - Kaks soodsate hindadega kauplusteketti Tallinnas, sadamapiirkonnas.

Kriisis.ee - Allahinnatud alkohol. Kriisis.ee on leht, kus on koos suuremate kaupluste sooduspakkumised ja kampaaniad. Allahindlusi saab vaadata kauplustehaaval ning ka tootekategooriate kaupa.

WineStyle - Venekeelne väga põhjalik alkoholikataloog.

Master of Malt, Whisky Exchange, WhiskyConnosr ja Whisky Advocate- Neli saiti, mis keskenduvad enamasti viskile, kuid on ka ülevaateid teistest jookidest, samuti kasutajate kommentaare

pühapäev, 22. juuni 2014

Toomas Tiiveli raamatud

Toomas Tiivel on bioloog (PhD 1985) ja diplomaat. Alatest aastast 1989 Viskiklubi UBC president. Tegelenud alkoholi tutvustavate artiklitetega, andnud loenguid. Samuti on tema sulest ilmunud kolm huvitavat raamatut, mis on saadaval raamatukauplustes ja suuremates raamatukogudes:

"Viskimaailma teejuht" (2007, kirjastus Hermes); "Viinad ja peenemad napsid" (2009, kirjastus Hermes) ja "Ehe rõõm. Konjakid, armanjakid, grapad ja muud brändid" (2011, kirjastus Varrak)

Loen hetkel neist esimest ja kolmandat. Nii viski- kui brändiraamat on suurepärased eestikeelsed allikad alkohoolsete jookide kohta. Mõlemas raamatus on toodud ära jookide ajalugu, valmistamise spetsiifika, tüübid, soovitused nautimiseks, viited asjakohasele kirjandusele, lisaks veel illustreeritud ülevaade ligi 200-st brändist ja 200-st viskist koos maitseelamuse kirjeldusega. Muidugi on maitsekirjeldused mõnevõrra subjektiivsed. Toon näiteks Long Johni iseloomustuse:

Lõhn
Magus, õrn, lilled, aas, mesi
Maitse
Magus, ümar, mahe, puuviljad, suitsune
Järelmaitse
Lühike, kerge, mahe


Minu muljed langesid kokku suitsususe osas, aga magususe osas tundub Long John mulle vastupidi just mõru.

Kokkuvõtteks - Eestikeelses kirjanduses ja ka Internetis valitseb alkoholiarvustuste osas tühimik. Antud raamatud on üheks vähestest kodumaistest allikatest. Soovitan kindlasti igale huvilisele.

laupäev, 21. juuni 2014

Merito Solera

Merito Solera

Hispaania brändi


Päritolumaa: Hispaania

Kangus: 36%

Hinnaklass: alates 20€/liiter

Hinnang: 8,5/10













Hispaania tootja Diez Merito noorim (Solera) brändi. Tegemist on Jerezi piirkonna toodanguga, maitselt, lõhnalt ja isegi välimuselt meenutab väga Torres 10. Natuke vähem vürtsine, väga pehme, siidise tekstuuriga, tunda on kuivatatud magusa saia nüanssi.



 

esmaspäev, 16. juuni 2014

Claude Chatelier VS

Claude Chatelier VS

konjak

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 24€/liiter

Hinnang: 8/10













Mitte eriti tugev aroom, esialgne maitse on mõrkjas ja mitte väga tugev. Lõpp on üllatavalt püsiv ja meeldiv, tunda on musta pipart ja teisi vürtse.

pühapäev, 1. juuni 2014

Vecchia Romagna Etichetta Nera

Vecchia Romagna Etichetta Nera

Itaalia brändi

Päritolumaa: Itaalia

Kangus: 38%

Hinnaklass: alates 19€/liiter

Hinnang: 9/10














Itaalia on rohkem tuntust võitnud grappa (viinamarjadest mahla pressimisel tekkinud jääkidest destilleeritud jook, mis on vängem kui tavaline brändi Analoogsed joogid on Gruusia tša-tša, Prantsuse marc, Ungari palinka jpt.) kui brändi poolest. Paljud asjatundjad suhtuvad Itaalia brändidesse leigelt - tegemist olevat tööstusliku masstoodanguga, mis pole küll halb, aga ka mitte eriti meeldejääv (sama hinnangu osaliseks on saanud ka Saksa brändid, mida mul pole õnnestunud proovida ja mida kauplustes ka pole eriti näha).

Vähemalt käesoleva brändi puhul on tegemist ebaõiglase hinnanguga - Trebbiano (põhimõtteliselt sama sort, mis Ugni Blanc, millest valmistatakse konjakit ja armanjakki) viinamarjast valmistatud joogil on omapärane kuiv, mõrkjas maitse. Varem proovitud jookidest on ehk kõige sarnasem Fernando de Castilla