neljapäev, 31. oktoober 2013

Bisquit VS

Bisquit VS

Konjak

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 37€ liiter

Hinnang: 6/10












VS konjakid ei ole tihti paremad kõrgema hinnaklassi brändidest, käesolev on üks näide. Pole halb, kuid esialgu on tunda liiga palju piirituse maitset ja heale konjakile omane lillelõhn tuleb liiga nõrgalt esile, et saada kõrgemat hinnet.

kolmapäev, 30. oktoober 2013

Iiri viskid Jameson ja Tullamore Dew

Seekordses postitus on kahest tuntumast Iiri viskist - Jamesonist ja Tullamore Dew'st. Meeldetuletuseks veel, et peamised viskitüübid on Šoti, Iiri, USA ja Kanada viski. Nende kõrval on mõningast tähelepanu äratanud ka eksootilised Jaapani viskid.

Šoti ja Iiri viski vahel on kaks suurt erinevust. Iiri viski valmistamisel ei kuivatata linnaseid turbasuitsus, mistõttu Iiri viskil puudub Šoti viskile omane turbasuitsumaitse. Lisaks destilleeritakse Iiri viskit kolm korda, Šoti viskit kaks korda. Šotlased ütlevad küll selle kohta, et nende toodang on nii hea, et seda ei ole vaja kolm korda puhastada. Kvaliteedist rääkides võib märkida ära, et viskil on inglise keeles kaks nimekuju (whiskey ja whisky), mis tekkis 1870ndatel aastatel, kui Iiri tootjad tahtsid ennast tollal enamasti madala kvaliteediga Šoti toodangust eristada ja lisasid sõnale whisky tähe e. Tänapäeval kasutatakse sõnakuju whiskey Iirimaal ja USA-s; samas kui Kanada, Šotimaa ja enamik muid kohti, kus viskit toodetakse, eelistab sõnakuju Whisky.

Jameson (kangus 40%; hind alates 21 eurot liiter) Hinnang: 7/10. Esimena tuleb maitstes välja vanilje. Lõpp on piiritusene. Korralik mahe viski, mis sobib hästi sissejuhatuseks viskide maailma, kuid selle hinna eest on saadaval paremaid tooteid.

Tullamore Dew (kangus 40%; hind alates 22 eurot liiter) Hinnang 8,5/10. Väga mahe. Natuke igav ja Šoti viski entusiastide jaoks ehk liiga neutraalne. Nagu Jamesongi, on lihtsalt joodav ja sobib hästi sissejuhatuseks viskide maailma.

esmaspäev, 21. oktoober 2013

St Remy VSOP

ST-RÉMY Authentic VSOP

Prantsuse brändi

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 36%

Hinnaklass: 14-18€/liiter

Hinnang: 9/10












Jätkan odavama hinnaklassi jookide uurimist. St Remy VSOP on mitmeid auhindu võitnud ja ühtlasi enim eksporditud Prantsuse brändi. Jook on oma hinnaklassi kohta üllatavalt mahe, sobib paljalt tarbida. Pikalt püsiv järelmaitse on mõrkjas ja kirsine. Üks soodsaima hinna/kvaliteedi suhtega jooke Eesti poodides.

Cluny Blended Scotch Whisky

Cluny Blended Scotch Whisky

Šoti seguviski