laupäev, 28. detsember 2013

Raynal VSOP ja Fernando de Castilla Solera Reserva

Üle pika aja uus postitus (eelmise tegin peaaegu kaks kuud tagasi). Vaatluse all on kaks brändit - Raynal VSOP ja Fernando de Castilla Solera Reserva.

Raynal VSOP
Brändi

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 17€/liiter

Hinnang: 9/10












Raynal on odavama hinnaklassi brändi, mis pakub konkurentsi konjakidele. Maitse on mahe, pähkline. 10 punkti ei tule tugeva piirituselise lõpu pärast. Siiski on tegemist väga soodsa hinna/kvaliteedi suhtega tootega.

Fernando de Castilla Solera Reserva
Brändi 


Päritolumaa: Hispaania

Kangus: 36%

Hinnaklass: alates 18,5€/liiter

Hinnang: 10/10












Jook on siin ka varem vaatluse all olnud - artiklis Hispaania brändidest. Toona sai Fernando de Castilla Solera Reserva hindeks 8, kuna tundus mõnevõrra igav ja meeldejäämatu. Maitsed aga aja jooksul muutuvad (loodetavasti paremuse poole)

Fernando de Castilla on suhteliselt väikse toodangumahuga ettevõte, mis valmistab šerrit ja brändit. Ettevõtte juht on Norrast pärit Jan Pettersen, kes on Hispaanias elanud üle 30 aasta.

Solera Reserva - noorim Fernando de Castilla kolmest brändist - eristub teistest Hispaania brändidest selle poolest, et on laagerdunud lisaks Ameerika vaatidele Amontillado ja Oloroso vaatides (tavaliselt laagerduvad Hispaania brändid eelmistest magusama Pedro Ximenezi vaatides) ning on seetõttu kuivema maitsega. Vähemal määral on siiski tunda ka šerrile omast magusat maitset. Maitse on väga mahe ja tasakaalustatud, alkohol ei tule esile. Kindlasti parem kui VS konjakid. Hetkel minu uus lemmik Hispaania brändide seas.


 

neljapäev, 31. oktoober 2013

Bisquit VS

Bisquit VS

Konjak

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 40%

Hinnaklass: alates 37€ liiter

Hinnang: 6/10












VS konjakid ei ole tihti paremad kõrgema hinnaklassi brändidest, käesolev on üks näide. Pole halb, kuid esialgu on tunda liiga palju piirituse maitset ja heale konjakile omane lillelõhn tuleb liiga nõrgalt esile, et saada kõrgemat hinnet.

kolmapäev, 30. oktoober 2013

Iiri viskid Jameson ja Tullamore Dew

Seekordses postitus on kahest tuntumast Iiri viskist - Jamesonist ja Tullamore Dew'st. Meeldetuletuseks veel, et peamised viskitüübid on Šoti, Iiri, USA ja Kanada viski. Nende kõrval on mõningast tähelepanu äratanud ka eksootilised Jaapani viskid.

Šoti ja Iiri viski vahel on kaks suurt erinevust. Iiri viski valmistamisel ei kuivatata linnaseid turbasuitsus, mistõttu Iiri viskil puudub Šoti viskile omane turbasuitsumaitse. Lisaks destilleeritakse Iiri viskit kolm korda, Šoti viskit kaks korda. Šotlased ütlevad küll selle kohta, et nende toodang on nii hea, et seda ei ole vaja kolm korda puhastada. Kvaliteedist rääkides võib märkida ära, et viskil on inglise keeles kaks nimekuju (whiskey ja whisky), mis tekkis 1870ndatel aastatel, kui Iiri tootjad tahtsid ennast tollal enamasti madala kvaliteediga Šoti toodangust eristada ja lisasid sõnale whisky tähe e. Tänapäeval kasutatakse sõnakuju whiskey Iirimaal ja USA-s; samas kui Kanada, Šotimaa ja enamik muid kohti, kus viskit toodetakse, eelistab sõnakuju Whisky.

Jameson (kangus 40%; hind alates 21 eurot liiter) Hinnang: 7/10. Esimena tuleb maitstes välja vanilje. Lõpp on piiritusene. Korralik mahe viski, mis sobib hästi sissejuhatuseks viskide maailma, kuid selle hinna eest on saadaval paremaid tooteid.

Tullamore Dew (kangus 40%; hind alates 22 eurot liiter) Hinnang 8,5/10. Väga mahe. Natuke igav ja Šoti viski entusiastide jaoks ehk liiga neutraalne. Nagu Jamesongi, on lihtsalt joodav ja sobib hästi sissejuhatuseks viskide maailma.

esmaspäev, 21. oktoober 2013

St Remy VSOP

ST-RÉMY Authentic VSOP

Prantsuse brändi

Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 36%

Hinnaklass: 14-18€/liiter

Hinnang: 9/10












Jätkan odavama hinnaklassi jookide uurimist. St Remy VSOP on mitmeid auhindu võitnud ja ühtlasi enim eksporditud Prantsuse brändi. Jook on oma hinnaklassi kohta üllatavalt mahe, sobib paljalt tarbida. Pikalt püsiv järelmaitse on mõrkjas ja kirsine. Üks soodsaima hinna/kvaliteedi suhtega jooke Eesti poodides.

Cluny Blended Scotch Whisky

Cluny Blended Scotch Whisky

Šoti seguviski 


teisipäev, 10. september 2013

Claymore Blended Scotch Whisky

Claymore Blended Scotch Whisky

Šoti seguviski
Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hinnaklass: 13-14€ / liiter

Hinnang: 8/10












Nii odava hinnaga viski kohta on tegemist meeldivalt maheda ning karamellise maitsega joogiga. Puristidele ei pruugi meeldida, et viskisse on lisatud maitse- ja värviaineid (karamell)

esmaspäev, 26. august 2013

Long John

Long John

Šoti seguviski

Päritolumaa: Šoti

Kangus: 40%

Hind: 15€/ liiter

Hinnang: 9/10





Seda viskit hakkas 19. sajandi alguses tootma John Macdonald, keda tema pika kasvu pärast kutsuti Long Johniks. Nimi jäi külge ka viskile. Üks väheseid viskisid, mis oli Eestis saadaval ka nõukogude ajal.
Tegemist on oma hinnaklassi kohta väga hea maitsega viskiga. Eristub oma tuntava mõru suitsumaitsega, mis võib-olla igaühele pole meele järele.

kolmapäev, 21. august 2013

Hispaania brändi

Hispaania brändid jäävad tihti ülekohtuselt Prantsuse brändide varju. Ometi leidub Hispaanias palju brändisid, mis suudavad pakkuda konkurentsi tunduvalt kallima hinnaklassiga Prantsuse päritolu toodangule.

Hispaania brändit iseloomustab magusam ja raskem maitse, kuna jooki on laagerdatud šerrivaatides. Laagerdamisel kasutatakse erilist solera meetodit: Üldiselt seisavad vaadid kolmes reas. Alumisest reast, mida nimetatakse solera'ks eemaldatakse veerand sisust, mis läheb tarbimiseks. Sama kogus eemaldatakse keskmisest reast ("esimene criadera") ja valatakse alumisse vaati. Seejärel eemaldatakse sama kogus ülemisest vaadist ("criadera") ja valatakse keskmisesse. Ülemine vaat täidetakse seejärel uue värske destillaadiga. Sama süsteemi kasutatakse ka šerri valmistamisel.

Hispaania brändi pudelitel on üldjuhul järgmised tähised:
  • Solera - Noorim brändi, laagerdunud keskmiselt 1 aasta
  • Solera Reserva - Laagerdunud keskmiselt 3 aastat.
  • Solera Gran Reserva - Laagerdunud keskmiselt 10 aastat.

Enamik Hispaania brändisid on päris Jerezi piirkonnast (Brandy de Jerez). Tegemist on DO (päritolunimetusega) kaitstud toodanguga (nagu konjak Prantsusmaal), seetõttu kehtivad selle valmistamisele rangemad nõuded, mis kajastub ka hinnas. Naaberpiirkonna Montilla brändid on odavamad.

Muljeid Hispaania brändidest:

Torres 10 Solera Gran Reserva - Kangus 38%; saadaval kõikides suuremates poodides; Hinnaklass: alates 21€/ liiter; Arvatavasti kõige tuntum Hispaania brändi Eestis. Omapärase topaasivärviga joogil on mahe magus maitse ja pikka aega püsiv meeldiv järelmaitse. Menutab rosinaid, kuivatatud puuvilju ja tunda on ka tammevaadi maitset. Eelistan Torrest VS klassi konjakitele. Hinnang 10/10

Gran Garvey Solera Reserva - kangus 38%;  Meenutab värvilt ja maitselt Torrest. Alguses on tuntavam piiritusemaitse. Vähem tammine. Soliidne brändi, kuid sama hinna juures valiksin Torrese. Hinnang 9/10.

Fernando de Castilla Solera Reserva - kangus 36%; hinnaklass alates 20€/liiter. Heledam ja kergem kui Torres. Hea, kuid mitte eriti meeldejääv. Hinnang 8/10
Napoleon VSOP Reserve - kangus 38%, hinnaklass alates 17€/liiter. Kui eelmised brändid olid pärit Jerezi piirkonnast, siis Napoleon on Montilla toodang. Huvitaval kombel on etiketil Prantsuse tüüpi tähis. Meenutab värvilt ja maitselt natuke Torrest, kuid eristub magusa keedist meenutava maitsega. Magusaarmastajatele. Hinnang 6,5/10

Fundador Solera Reserva - kangus 40%;  hinnaklass alates 17€/liiter. Kõige rohkem eksporditud Hispaania brändi. Robustne. Sobib rohkem kokteilides kasutamiseks kui paljalt nautimiseks. Hinnang 5/10

Euraist Brandy 7* Extra Exclusiva Black Label - kangus 37%, hinnaklass alates 15€/l. Meenutab Belõi Aisti ja Hispaania brändi hübriidi. Väga magus ja õline. Hinnang 3/10

laupäev, 1. juuni 2013

J. P. Chenet XO

J. P. Chenet XO

brändi





Päritolumaa: Prantsuse

Kangus: 36%

Hinnang: 10/10













J. P. Chenet on välisturule suunatud Prantsuse ettevõte, mis müüb oma toodangut enam kui 160 riigis. Toodangu põhiosa moodustavad veinid, mis on kergesti äratuntavad kõvera kaelaga pudeli järgi. Lisaks sellele valmistab J. P. Chenet ka brändit J. P. Chenet XO. Brändi on väga maheda ja tasakaalustatud maitsega.  Järelmaitse on puuviljane. Sobib paljalt nautimiseks. Oma hinna kohta on tegemist suurepärase tootega, mis on parem kui paljud VS konjakid.